17 Temmuz 2007 Salı

Türk Teknoloji Öbekleri kurulacak

Telekomünikasyon sektörünün önde gelen isimlerinden Türkiye'nin en büyük 300 firması arasına girmeyi başaran Emin Korur Kalender, istihdam için bilişim reformu önerdi.

Bacasız sanayiinin yıldız ismi - 17 / 07 / 2007 12:50

Siyasi partiler günümüzün en hızlı gelişen sektörlerinden bilişim ve telekomünikasyon alanına da duyarsız kalmıyor. Cumhuriyet Halk Partisi tarafından İstanbul 1. Bölge’den milletvekili adayı olan Emin Korur Kalender, partisinin komple bir bilişim reformu planladığını belirtti.

20 milyar dolarlık hacme sahip telekomünikasyon sektöründe, kendi kurduğu şirketle Türkiye’nin en büyük 300 firması arasına girmeyi başaran Emin Korur Kalender, bilişim ve telekomünikasyon sektöründeki deneyimini siyasete taşıyor. 2002 yılında CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı olan Kalender, CHP İstanbul Bilgi Teknolojileri ve Bilgi Toplumu Oluşturma Grubu’nu kurarak gençliğin bilişim teknolojilerinden daha fazla tanışması yönünde projeler yürüttü. Kendi alanındaki geleceğe yönelik projeleri ve uzmanlığı ile dikkat çeken Kalender, 22 Temmuz seçimlerinde CHP İstanbul 1. Bölge Milletvekili adayı olarak gösterildi.

HİNDİSTAN’IN SİLİKON VADİSİ GİBİ TÜRK TEKNOLOJİ ÖBEKLERİ
CHP’nin telekomünikasyon konusundaki politikalarının geliştirilmesine katkı sağlayan Kalender, bilişim sektörünü çok büyük bir istihdam alanı haline getirmeyi hedefliyor. Çin ve Hindistan gibi Avrupa bilişim pazarlarına açılmak isteyen dev Asyalı firmaların Türkiye’yi üs yapmasıyla binlerce kişiye istihdam imkanı sağlanacağını savunan Kalender, bu konuları da içine alan CHP’nin bilişim programındaki Türk Teknoloji Öbekleri programının hazır olduğunu anlattı. Buna göre Hindistan’daki yazılım üssü Silikon Vadisi gibi bilişim teknolojilerine her alanda büyük yatırımlar yapılacak.

BACASIZ SANAYİ TESİSLERİ KURULACAK
Ayrıca projenin eğitimde bilgi teknojilerinin daha yaygın kullanılmasını öngören ve bir bilgi toplumu oluşturulmasını hedef alan ayakları olacak. Ayrıca e-devlet projesi tamamlanacak. CHP’nin bilgi teknolojilerine en önemli yatırımı ise ARGE çalışmaları alanında olacak. Şu anda ARGE için bütçeden ayrılan binde 6’lık pay 5 yıl içinde 4 katına çıkartılacak.

Kalender’e göre Hindistan’da başarıldığı gibi gerekli alt yapı çalışmalarının sağlanmasıyla Türkiye’de de bu büyük bilişim reformunun gerçekleştirilmesi mümkün. Bu amaçla bilgi teknolojileri okullarında gerekli işgücü eğitilecek. Bilişim firmalarına teşvik verilecek. İşsiz üniversite mezunlarına hızlandırılmış kurslar verilecek.

HER SINIFA İNTERNET, MOBİLDE GENİŞ BANT
Türk Teknoloji Öbekleri Projesi çerçevesinde her sınıfa internet bağlanması planlanıyor. Görev geldiği takdirde bu projelerin geliştirilmesi ve takip edilmesi için zevkle çalışacağını belirten Kalender, Türkiye’nin mobil sektörde görüntülü görüşme devrine çoktan geçmiş olması gerektiğini hatırlattı. 3G teknolojileri olarak bilinen bu döneme geçilmesi için gerekli çalışmaları hızlandıracaklarını belirten Kalender, hedeflerinin komple bir bilişim reformu olduğunu söyledi.

TÜRKİYE FİBER OPTİKLE SARILACAK
Kalender’in Türkiye için olmazsa olmazlarından biri de ülkenin her yanına, hiçbir kayba neden olmadan iletkenliği sağlayan fiber optik kabloların döşenmesi. Fiber optik kabloyla şehirlerin birbirine bağlanması sayesinde Wimax gibi geleceğin teknolojilerinin alt yapısı kurulacak. Wimax, tüm bir kente aynı anda mobil iletişim, internet ve tv yayınlarının aynı anda verilmesini sağlıyor. Telekomünikasyon konusunda hem ticari olarak hem de ülkenin geleceğe hazırlanmasında kendini çalışmaya adayan Kalender, seçilmesi durumunda tüm bunların takipçisi olacağını belirtiyor.

İLETİŞİMDE DOLAYLI VERGİLER KALDIRILACAK
E. Korur Kalender’in önemli bir hedefi de iletişimdeki dolaylı vergilerin kaldırılması olacak. Bu amaçla partisinin kendisine yeterli desteği verdiğini belirten Kalender, bu konuyu kişisel olarak gündeme getireceğini belirtti. Kalender, telekomünikasyon konusundaki sorunların çözülmesi için önerisi olan Telekomünikisayon Kurumu’ndaki tüm bürokratların önünü açacaklarını, ordaki son derece başarılı kişilerden istifade edeceklerini de söyledi.

HEM ESNAFI HEM TÜKETİCİYİ TEMSİL EDİYOR
1994 yılında telekomünikasyon sektöründe tüm Türkiye’de dağıtım yapan ilk firmasını kuran Kalender, eş zamanlı kurulan diğer firması ile perakende satışa yönelik mağazalar zincirini oluşturdu. 2001 yılında uluslararası ticaret yapan firma ile 20’den fazla ülkeyle ticaret yaptı. Kalender, 1999 yılında telekomünikasyon sektörüne yol göstermek için kurulan MOBİSAD’ın Başkanlığını da yaptı. Ayrıca mobil sektörde tüketicinin haklarını savunan ve standartların AB seviyesine gelmesini sağlayan TEDER’in kuruluşunda yer aldı ve Başkan Yardımcılığını üstlendi.

Hiç yorum yok: